Steven Van Gucht waarschuwt nog maar eens: “Ik begrijp dat, maar jullie vergeten iets”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht kan begrip op brengen voor het gedrag van jongeren de voorbije dagen, maar komt toch met een stevige waarschuwing.

De grote groepen jongeren die in verschillende steden samenhokten op pleinen en in parken zijn ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano niet ontgaan. “Ik begrijp dat, maar over hetgeen zich buiten afspeelt, maak ik me uiteindelijk altijd wat minder zorgen”, vertelt hij aan HLN Live. “Het wordt natuurlijk gemakkelijk opgepakt. Ik zit veel meer in met wat achter gesloten deuren gebeurt, dat is veel riskanter.”

Toch toonden ook deze beelden veel dingen die voor Van Gucht niet kunnen. “Bubbels waren te groot, de groepjes zaten te dicht en veel jongeren droegen ook geen mondmasker. Dat zijn dingen die allemaal niet kunnen.”

Het gevaar ligt volgens Van Gucht immers verder. “Die jonge mensen vergeten iets. Als ze in het weekend naar huis gaan, dan komen ze in contact met hun ouders en jongere broer of zus die naar school gaan. En zo wordt het virus weer op andere plaatsen geïntroduceerd.”

Volgens Van Gucht wordt er wel degelijk door de experts in de eerste plaats aan de jongeren gedacht om te versoepelen, maar dat zal maar voor april en mei zijn. Tot dan moeten we ons echt aan de kleine en vaste bubbels houden.