Steven Van Gucht wist dat het ging gebeuren: “We hadden dit wel verwacht”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

In een woonzorgcentrum in Ingooigem zijn 12 bewoners en 6 personeelsleden besmet geraakt met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Geen uitzondering volgens viroloog Steven Van Gucht.

18 besmettingen zijn er in het woonzorgcentrum, waarvan 12 bij bewoners. Dat is opvallend, want de vaccinatiegraad in het rusthuis is groot. Al waren ook 4 van de besmette personeelsleden niet ingeënt. "96 procent van de bewoners en bijna 90 procent van de medewerkers zijn al gevaccineerd. Maar toch heeft de Zuid-Afrikaanse variant ons te pakken", vertelt directeur Inge Coopman aan VRT Nieuws. "Gelukkig is er niemand echt ziek. Dat is hoogstwaarschijnlijk de verdienste van het coronavaccin, dat onze bewoners en medewerkers een maand geleden hebben gekregen."

Viroloog Steven Van Gucht kijkt niet op van een dergelijke uitbraak. "Mensen in een woonzorgcentrum hebben nu eenmaal een heel zwak immuunsysteem. Er zullen nog wel uitbraken zijn, hopelijk niet te veel. Maar we hadden dit wel verwacht", zegt hij in een reactie aan persagentschap Belga.

De symptomen van de mensen zijn bijzonder licht. De uitbraak werd ontdekt door iemand die lichte koorts had. "Het vaccin moet beschermen tegen ziekenhuisopname. Zolang mensen geen ernstige ziekte ontwikkelen, doet het vaccin zijn werk. Er is een duidelijke knik in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Het gaat om goede resultaten in een erg fragiele groep."