Treinritjes moesten op: "Geen gebruik maken van waar we recht op hebben, dat kunnen we niet"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst keek niet op van de gebeurtenissen van afgelopen weekend in Brugge en Brussel. De aard van het beestje zeg maar, dat altijd in ons naar boven komt.

Nadat België twee zware coronagolven kende, zou je toch geloven dat iedereen totaal anders reageert op de situatie. Maar afgelopen weekend bleek nog maar eens dat de mensen helemaal niet zo in elkaar zitten. "Je kan wel blijven zeggen dat we een dichtbevolkt land zijn, dat we een grote internationale aantrekking hebben, je kunt zelfs het slechte beleid inroepen", vertelt viroloog Marc Van Ranst aan De Morgen.

Van Ranst ziet een veel groter probleem in ons gedrag. "Maar soms is het ook goed om gewoonweg even in eigen hart te kijken, en eerlijk zeggen dat we het vertikken om de regels te volgen. Niemand heeft gezegd dat je niet naar Brugge of Brussel mag gaan, klinkt het dan. En dus gaan we."

Hij gaat zelfs nog een stapje verder. "We hebben nog twee lijntjes op onze gratis reispas staan van de NMBS en dus ga ik die opgebruiken. Dat is nog zoiets is waar we absoluut niet tegen kunnen: geen gebruikmaken van waar we recht op hebben", besluit de viroloog.