Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft het toe: “Het valt niet te vermijden”

door: BVDO
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

Voor vaccinoloog Pierre Van Damme is het niet nodig om het vaccin van Johnson & Johnson na één overlijden aan de kant te schuiven.

Ons land besliste om het vaccin van Johnson & Johnson voorlopig enkel nog te geven aan mensen die ouder zijn dan 40 jaar, nadat een Sloveense vrouw van 39 in ons land overleed nadat ze het vaccin kreeg toegediend.

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme moeten we Johnson & Johnson niet aan de kant schuiven. “Het is cruciaal om in een pandemie alle beschikbare vaccins zo goed mogelijk te gebruiken, en tegelijk de risico’s voor de bevolking zo veel mogelijk te beperken”, zei Van Damme in ‘Terzake’.

Nul procent risico bestaat volgens Van Damme niet. “We weten dat die speciale tromboses voorkomen. We moeten ze opvolgen en zo snel mogelijk detecteren, maar overlijdens vallen niet volledig te vermijden. De voordelen voor mensen jonger dan 40 jaar zijn heel duidelijk. Ook rekening houdend met de risico’s is het een ongelofelijke meerwaarde voor de volksgezondheid.”

Door het stopzetten van het gebruik van een vaccin loopt de vaccinatiecampagne een enorme vertraging op. Als we Johnson & Johnson volledig stopzetten, dan verliezen we 6 tot 8 weken en brengt dat volgens Van Damme ook veel meer zieken en overlijdens met zich mee.

Verwacht wordt dat het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA binnen 1 tot 2 weken advies zal geven over de kwestie.