Vader schrijft hartverscheurende brief na zelfdoding partner: "Gelukkig is popster Van Ranst er nog om bevolking te entertainen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een vader van een dochtertje van 4 jaar die tijdens de eerste lockdown zijn partner verloor nadat zij zich van het leven beroofde, heeft een open brief geschreven aan de regering en aan Marc Van Ranst.

"Ik ben Jonathan, muzikant, muziekleraar, directeur van een popschool, weduwnaar en papa van een dochter van 4 jaar. We zitten in een crisis. Zoveel is duidelijk. Maar zijn jullie zich bewust van de gevolgen van jullie maatregelen?", klinkt het.

De man beschrijft hoe zijn vriendin zich liet opnemen voor een angststoornis. "Niet lang daarna ging het land in lockdown. Ze mocht niet meer naar huis en mocht ook geen bezoek ontvangen. Anderhalve maand mocht ze haar eigen dochter niet vastnemen. Dat is lang, zeker voor iemand die mentaal zeer diep zat en angst had om te vervreemden van haar eigen dochter, haar prinses. 27 juni, mijn vriendin pleegt zelfmoord. Ze kon de angsten niet meer aan. Ze was 34 jaar."

Marc Van Ranst

"Als ik mijnheer Van Ranst bordjes zie draaien in 'Het Rad', of pintjes bier zie uitdelen op een of andere markt, dan denk ik: moet die niet bezig zijn met het onderzoeken van nieuwe varianten van het virus? Hoe ernstig moeten we deze man nog nemen? Welke boodschap wil hij hiermee overbrengen? Ik ben mijn vrouw verloren, mijn muziekopdrachten, en mijn school mag weer op slot. Allemaal dankzij de coronamaatregelen. Maar gelukkig is er nog popster Van Ranst die de bevolking kan entertainen."

De viroloog reageerde op de open brief (lees hem hieronder volledig) in Het Laatste Nieuws: "Het moet voor die man onnoemelijk hard zijn. Binnen onze werkgroepen is er veel aandacht voor mentaal welzijn, maar het is onmogelijk om een pandemie door te maken zonder - net als in alle andere landen ter wereld - moeilijke en ingrijpende maatregelen te nemen."

Wie met donkere gedachten kampt of met vragen zit over zelfdoding, kan altijd terecht op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.