Wanneer komt er een nieuwe fase zonder coronabeperkingen? Jambon legt het uit

door: BVDO
Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Toen er met de vaccinaties gestart werd, leek het erop dat 70 procent van de bevolking gevaccineerd moest zijn om groepsimmuniteit te verwerven. Maar ondertussen is er stevig gegoocheld met cijfers.

Het oorspronkelijke cijfer was 70 procent. Onder druk van de experts werd dat al snel naar 80 en zelfs 90 procent gebracht door de komst van de deltavariant.

Al is het ook niet duidelijk of dat voor de volledige bevolking is, of enkel voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar. Dat maakt immers een wereld van verschil in de procentberekening.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) beseft dat er heel veel onduidelijkheid is en dat dit niet lang meer mag duren. "Mensen krijgen de indruk dat we de eindmeet voortdurend verleggen en sommigen denken zelfs dat we het bewust doen. Dat is uiteraard niet zo”, zegt Jambon aan HLN.

Volgens Jambon worden de adviezen van de wetenschappers daarin gevolgd. “Ik hoop wel dat we in de loop van september meer duidelijkheid hebben over een overgang naar een nieuwe fase in de epidemie", besluit Jambon.