Woonzorgcentra in de problemen door beslissing regering: Experts in zwijgstaking

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

De woonzorgcentra hebben al een bewogen jaar achter de rug en de vooruitzichten voor de komende weken zijn niet positief. En dan gaat het niet eens over besmettingen. 

De woonzorgcentra werden tijdens de eerste golf van het coronavirus heel erg getroffen. De helft van het aantal doden in ons land viel in de rusthuizen. 

Zij die het wel overleefden, kregen met een onmenselijke bezoeksregeling af te rekenen, wat de eenzaamheid van de oudere mensen nog groter maakte. 

Dat scenario lijkt zich nu te herhalen. Het preventief testen van het personeel wordt volgens Het Laatste Nieuws opgeschort vanaf vandaag, omdat de federale overheid onvoldoende testcapaciteit heeft. 

Volgens de sector zal dat hoe dan ook zijn invloed hebben op de bezoekregeling binnen de woonzorgcentra. De versoepelingen die er waren voor het bezoek waren gebaseerd op een uitvoerige teststrategie. 

Experts kunnen niet lachen met de stopzetting van de test en gaan in zwijgstaking. Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Geert Molenberghs, Pierre Van Damme en Niel Hens geven geen interviews komend weekend, dat meldt VRT Nieuws.

Volgens de experts verstoppen de politici zich maar al te vaak om de situatie te duiden. Marc Van Ranst liet weten dat deze actie niet tegen de media, maar tegen de politiek gericht is.