Zuid-Afrikaanse variant heeft een impact op de vaccinatiecampagne

door: MRO
ziekenhuis Jan Palfijn Gent
Afbeelding bron: Photonews

Zaterdag raakte bekend dat er een uitbraak is met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende. Dit heeft uiteindelijk ook een impact op de vaccinatiecampagne. Zo zullen meer mensen zich moeten laten inenten om tot groepsimmuniteit te komen.

"Het is onrustwekkend dat die uitbraak toch is kunnen gebeuren, ondanks alle maatregelen die genomen zijn. Het lijkt toch wel iets besmettelijker te zijn", stelt professor infectieziekten Steven Callens in De Ochtend op Radio 1.

"Het is heel moeilijk om varianten tegen te houden. Je kan het heel sterk vertragen en daardoor kan je hopen dat er geen derde golf komt. Of dat de derde golf veel kleiner zal zijn indien die er toch komt."

"De Britse en de Zuid-Afrikaanse variant zijn besmettelijker en zijn aan een opmars bezig. Het is niet bijzonder dat die varianten er komen, maar het is wel bijzonder dat er uitbraken zijn in gans Vlaanderen. Dat zal voor een stuk gelinkt zijn aan terugkerende reizigers en de maatregelen die minder goed opgevolgd worden."

Groepsimmuniteit

De coronavaccins zullen ons volgens Steven Callens nog wel beschermen tegen de variant, maar meer mensen zullen zich moeten laten vaccineren om naar de groepsimmuniteit te gaan.

"Het vaccin zal zeker nog efficiënt zijn tegen de Zuid-Afrikaanse variant, maar dat kan in mindere mate zijn. Dat hoeft niet tot ongerustheid te leiden. Het betekent wel dat meer mensen zich moeten laten vaccineren om aan de groepsimmuniteit te komen."