Meer dan 550 gevallen apenpokken: Experts bang voor superverspreiding deze zomer

door: STS
Apenpokkenvirus
Afbeelding bron: Photonews

Het apenpokkenvirus blijft zich verder verspreiden. De Wereldgezondheidsorganisatie toont zich bezorgd, met de zomer die voor de deur staat.

"Het aantal gevallen blijft stijgen, het zijn er nu meer dan 550", laat specialist infectieziekten Steven Callens weten via Twitter.

"Laat ons vooral niet één groep stigmatiseren. Snelle diagnose en isolatie verhinderen het stoppen van transmissie, door stigmatiseren zoeken slachtoffers minder snel hulp."

Festivals

Intussen maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen, met de festivalzomer die eraan komt. Ze vrezen dat dit superverspreidingsevenementen kunnen worden.

"Ik ben bezorgd dat de overdracht van het virus versneld kan worden tijdens het zomerseizoen, met alle bijeenkomsten, festivals en feestjes", stelt de Belg Hans Kluge, de Europese regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie in een statement.

"Zeker aangezien de gevallen worden vastgesteld bij mensen die seks met elkaar hebben, en veel mensen onbekend zijn met de symptomen."

In België zijn er tot dusver tien gevallen van apenpokken vastgesteld. Een overzicht van de symptomen van het apenpokkenvirus vind je in dit artikel.