Hoe staat het met de terugkeer van Katje Lee?

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Iedereen kent het verhaal van katje Lee wel. Selena Ali, een studente uit Stabroek, bracht de kater mee naar België vanuit Peru. Het was niet uit te sluiten de kat hondsdolheid had, wat een groot risico vormt voor de volksgezondheid. Kater Lee is opnieuw in Peru en keert voorlopig nog niet terug naar België.

Katje Lee zou geëuthanaseerd worden en dit zorgde voor heel wat ophef en uiteenlopende meningen. Na uitspraak van de rechter werd katje Lee alsnog teruggestuurd naar Peru. 

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, FAVV, is verantwoordelijk voor de nodige goedkeuringen om katje Lee te laten terugkeren naar België. Zij hebben tot dusver nog geen aanvraag ontvangen. 

“Ik heb heel recent nog eens geïnformeerd bij onze mensen en er is bij ons nog geen nieuwe aanvraag ontvangen voor de terugkeer van katje Lee”, vertelt woordvoerster Hélène Bonte bij Redactie24.  

Peru in lockdown

“Het zal ook wel meespelen dat Peru in lockdown zit en niet alle diensten zullen werken daar. Als ze de aanvraag opnieuw indienen bij ons, hopen wij uiteraard dat dan wel alle formaliteiten in orde zijn, zoals vaccins, chip, bloedafname testen en wachttijden.” 

Daarna is er nog een laatste analyse nodig. “Wanneer al die zaken in orde zijn, gaan we nog een laatste risicoanalyse doen. Daarna kan het katje in principe terugkeren naar België.”