“Je wordt in bepaalde politiezones uitgelachen als je komt met een klacht over dierenmishandeling”

door: PMN
Politie - Brasschaat
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn in ons land nog steeds proberen met de dogID en de catID. Dat meldt de vzw ‘Be Happy Dog’.

De vzw zegt regelmatig op te treden als als bemiddelaar om vals geregistreerde dieren terug bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. “Die botsen overal op een muur. 

Vaak stellen we vast dat de dieren inderdaad verwaarloosd zijn, zeker als dieren achtergehouden worden als pesterij of als chantagemiddel", zegt oprichtster Véronique 't Kint. "We hopen dat dergelijke dierenmishandeling binnenkort eindelijk voorkomen zal kunnen worden."

"Problemen melden bij de Dienst Dierenwelzijn is zinloos. Klachten worden ofwel niet, ofwel veel te laat onderzocht - zelfs als een dierenarts ze meldt, wat toch betekent dat de situatie ernstig is. Er is sprake van totale willekeur. Hierdoor blijft onnodig dierenleed bestaan," getuigt een dierenarts.

"Ook aan de samenwerking tussen Dierenwelzijn en politie schort er heel wat. In bepaalde politiezones word je gewoon uitgelachen als je met dierenmishandeling afkomt. Opvolging is onbestaande. PV's opstellen wordt gewoon geweigerd. Ook dit verdient uitgepluisd te worden.” 

“Ook de gemeentebesturen en burgemeesters nemen vaak hun verantwoordelijkheid niet. Zij zouden erg veel lokaal dierenleed kunnen besparen, maar luisteren meestal niet naar de signalen uit het veld," zegt dierenactivist Luc Declercq. Carine Feys bevestigt dit : "Door als burgemeester of gemeente een milieuvergunning te weigeren voor broodfokkerijen, los je vanzelf het broodfokprobleem in Vlaanderen op."