Vogelgriep: Is besmet vlees of eieren eten schadelijk voor de mens?

door: WVDS
kippen
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Sinds 13 november 2020 zijn er verschillende gevallen van vogelgriep van het type H5N8 gemeld bij wilde vogels op verschillende locaties in België. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) houdt de situatie in de gaten en ondertussen moet iedereen zijn dieren ophokken.

“Ik ga onmiddellijk al iedereen geruststellen, deze vogelgriep is niet gevaarlijk voor mensen. Er bestaan vele varianten van de vogelgriep en we weten dat dit type van het virus H5N8 zeer besmettelijk en dodelijk is voor alle pluimvee”, zegt Hélène Bonte, woordvoerder van FAVV aan Redactie24.

Als gevolg hiervan worden de maatregelen die reeds van toepassing waren op commerciële pluimveebedrijven doorgetrokken naar de particuliere pluimveehouders.

“Het virus wordt meestal doorgegeven door rechtstreeks contact met een ziek dier. Maar besmetting kan ook gebeuren door mest dat aan schoenen blijft hangen of op het gras ligt. Vandaar is de ophokplicht zo belangrijk voor zowel professionele als particuliere pluimveehouders.”

“Bij een vorige uitbraak werd de ophokplicht een zestal maanden opgelegd, maar dat is absoluut geen maatstaf voor de huidige situatie. Het is een heel delicate situatie, waarbij we de evolutie heel nauwkeurig moeten opvolgen.”

Uitbraken in West-Vlaanderen

Op 26 november 2020 werd een haard van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N5 vastgesteld op een pluimveebedrijf in Menen (West-Vlaanderen). Als gevolg hiervan werden restrictiezones afgebakend rond de haard: een beschermingsgebied van 3 km en een toezichtsgebied van 10 km.

Wat als er besmet vlees of eieren in de voedselketen terechtkomen? "Het eten van besmet vlees of eieren is niet schadelijk voor de mens", verzekert Hélène Bonte.

“De ophokplicht is zeker een ingrijpende maatregel, maar op dit ogenblik is het de enige manier om pluimvee van professionele, maar ook je eigen kippen te beschermen tegen dit dodelijk virus."