Vreselijk nieuws uit Pairi Daiza: "Het virus trof haar met ongeëvenaarde wreedheid"

door: STS
Pairi Daiza
Afbeelding bron: Photonews

Dierentuin Pairi Daiza heeft droevig nieuws te melden. Eén van de dieren is er gestorven aan een virus.

"We moeten met de grootste droefnis het heengaan van onze jongste Aziatische olifant Sayun melden. Ze werd amper twee jaar", laat Pairi Daiza weten via Facebook.

"Sinds haar geboorte, op 18 december 2020, heeft zij ons hart geraakt, maar ze werd getroffen door één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge olifanten, zowel in het wild als in dierentuinen: het onverbiddelijke herpesvirus (EEHV, Elephant Endotheliotropic Herpesvirus)."

"Het sluipende en nog steeds ongeneeslijke herpesvirus vormt een ernstige bedreiging voor alle olifanten. Maar vooral voor de jongste olifanten, tussen de twee en zeven jaar oud. De leeftijd waarop ze minder zogen en dus niet langer alle benodigde antilichamen via de moedermelk binnenkrijgen, maar waarop hun eigen immuunsysteem nog niet sterk genoeg is of alle benodigde wapens heeft opgebouwd om het virus zelf te bestrijden."

"Sayun behoorde tot deze bijzonder gevoelige leeftijdsgroep. Het virus trof haar met ongeëvenaarde wreedheid, waardoor ze geen schijn van kans had om de ziekte te overleven."

"De eerste symptomen (lusteloosheid, eetlustverlies) werden op zondagmiddag snel gevolgd door de inwendige bloedingen die zo kenmerkend zijn voor het olifantenherpesvirus. Een injectie met bloed van twee van onze andere olifanten, Mala en Khaing Hnin Hnin (we weten dat het bloed van deze twee olifanten bijzonder rijk is aan antilichamen), was niet voldoende."

"Sayun stierf maandagavond rond 19.00 uur, omringd door haar familie. Haar uitgebreide familie, verzorgers en dierenartsen, zijn diepbedroefd en ontdaan."

"Haar bloedfamilie, want we weten hoezeer olifanten behoren tot de meest sociale dieren die er bestaan, is zich bewust van het verlies van een van hen en is er kapot van."

"Sayun, wiens naam lichtstraal betekent, was de meest recente olifant die in Pairi Daiza werd geboren. Haar dood vervult ons met ontzetting en verontwaardiging. In haar nagedachtenis en die van zoveel andere jonge slachtoffertjes, zullen we onze inspanningen verdubbelen om met alle middelen bij te dragen aan de ontdekking van een vaccin tegen deze verschrikkelijke ziekte."