Waarschuwing voor tijgermug in België: "Gevaarlijke cocktail voor volksgezondheid"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Sciensano waarschuwt voor de opkomst van de tijgermug in België en vraagt alle burgers mee te speuren. De tijgermug kan immers het het dengue-, chikungunya-, en zikavirus overbrengen.

De tijgermug is een behoorlijk vervelend beestje dat vooral overdag voor veel overlast zorgt door zijn agressieve neiging om te bijten. Wat het nog erger maakt, is dat deze mug in staat is om na een beet van een besmet persoon virussen zoals dengue, chikungunya en zika over te brengen.

'Een ziek persoon én een tijgermug vormen dus een gevaarlijke cocktail voor de volksgezondheid', klinkt het bij Sciensano. Daarom wordt aan de bevolking gevraagd om mee uit te kijken voor de Aziatische tijgermug en te maken via muggensurveillance.be.

Hoe ziet de tijgermug eruit?
De Aziatische tijgermug is een kleine mug met een opvallend uiterlijk: de mug heeft een zwarte kleur met witte strepen op zijn lichaam en poten, wat hem zijn kenmerkende tijger-achtige uiterlijk geeft. De strepen op zijn lichaam kunnen variëren van fel wit tot lichtgeel. Over het algemeen is de Aziatische tijgermug ongeveer 2 tot 10 millimeter lang.

In 2022 hebben onderzoekers actief gezocht naar tijgermuggen en burgers hebben waarnemingen gemeld op een participatieplatform. Dit heeft geleid tot de ontdekking van tijgermuggen op 12 verschillende plaatsen. Dit was een verrassend hoog aantal in vergelijking met de verwachtingen.

“De monitoring van exotische steekmuggen is van cruciaal belang. Als we op tijd in kaart brengen waar ze voorkomen, kunnen ze sneller en beter bestreden worden. De afgelopen jaren steeg het aantal vondsten, en volgens de verwachtingen zal deze trend zich in de komende jaren verderzetten", vertelt Isra Deblauwe, entomoloog aan het ITG. 

"Het is voorlopig nog onduidelijk of de tijgermug hier heeft kunnen overwinteren, maar het is belangrijk om de introducties en mogelijke populaties nauwgezet op te volgen. Zo kunnen we het risico op virusoverdracht inschatten."

Tags tijgermug