Gevaarlijke tijgermug is in opmars: Departement Zorg richt oproep aan iedereen

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De tijgermug is duidelijk in opmars in onze regio en dat is geen goed nieuws. De tijgermug werd vorig jaar al in dubbel zoveel gemeentes aangetroffen als in 2022.

De tijgermug is zwart met witte strepen op lijf en poten en amper een halve centimeter groot. Deze mug is agressiever dan een inheemse mug, ze is overdag actief en bovenal kan ze op termijn tropische zieken verspreiden, zoals dengue.

Daarom roept het Departement Zorg iedereen op om de opmars van de tijgermug te vertragen. Om te beginnen wordt gevraagd te melden wanneer je een tijgermug ziet. Dit doe je op https://muggensurveillance.be/tijgermug.

Let ook op dat je broedplaatsen voor tijgermuggen verwijdert. Ze broeden in water, bijvoorbeeld een plantenschaal met een beetje water, een emmer of een regenton. Dek regentonnen daarom af met een muggengaas en ververs het water in plantenschalen, potten en emmers.

Het is belangrijk dat je het oude water op je gazon uitgiet aangezien tijgermuglarven wel overleven in rioolater, maar dood gaan zonder water. Je kan ook zorgen voor muggeneters, zoals bijvoorbeeld wespen, salamanders, kikkers en zwaluwen.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Wat is dengue?

Dengue, ook bekend als knokkelkoorts, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen door tijgermuggen.

De symptomen van dengue kunnen variëren van mild tot ernstig. Milde symptomen omvatten hoge koorts, ernstige hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid, braken en huiduitslag. In ernstige gevallen kan het leiden tot dengue shocksyndroom dat levensbedreigend kan zijn.

Tags tijgermug