Bah! Dit zit er in een potje zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten zorgen voor de perfecte mediterrane touch in je salade, je pasta of op een bruschetta. Maar wist je dat er in die heerlijke tomaatjes ook minder heerlijke dingen zitten?
Hoe zongedroogde tomaten worden geproduceerd? De tomaten worden zo'n zeven dagen lang blootgesteld aan de zon op open velden. Klinkt eenvoudig en lekker ambachtelijk, maar er is een nadeel aan verbonden.
Insectendelen die de wasbeurt overleven
"Er worden geen doeken of andere beschermingsmiddelen gebruikt om de tomaten te beschermen tegen ongedierte. Op het veld hebben de insecten dus vrij spel om uitgebreid van het zonnetje én de zongedroogde tomaat te genieten", zegt 'Keuringsdienst van waarde'.
Na het drogen worden de tomaatjes weliswaar gewassen, maar sommige delen van insecten (die zich stevig vastgegrepen hebben) overleven die wasbeurt. Er kunnen dus stukjes insecten achterblijven in de tomaatjes. Niet bepaald een smakelijke gedachte...
Toch hoef je niet meteen in paniek te schieten. Het gaat meestal om zeer kleine insectendelen die niet te zien zijn met het blote oog. Tot dusver is er nog nooit een gevaarlijke hoeveelheid vastgesteld waarover je je zorgen hoeft te maken. Er zijn bovendien duidelijke normen: een minimale aanwezigheid van natuurlijke vervuiling is toegestaan, omdat het immers simpelweg onvermijdelijk is bij natuurlijke productie.
Je eet vaker insecten dan je denkt
Vergeet ook niet dat je vaker insecten eet dan je denkt. Ook in dadels, rozijnen en vijgen komen er vaak insectenresten voor, om dezelfde reden als bij zongedroogde tomaatjes. En eerlijk is eerlijk: dit geldt voor bijna elk onbewerkt natuurproduct dat in openlucht wordt verwerkt.
Bovendien worden insecten in sommige producten juist doelbewust gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat de roze kleur van Fristi afkomstig is van het bloed van vrouwtjesluizen, de zogenaamde cochenilleluizen? Hun pigment, beter bekend als 'karmijn', wordt al eeuwenlang gebruikt om eten en cosmetica een natuurlijke kleur te geven.
Dus ja, het klinkt een beetje vies, maar het is geen reden om je favoriete tomaatjes voortaan te mijden. Zie het als een klein, onschuldig bijproduct van de natuur. De smaak is uiteindelijk wat telt, en een klein beetje extra eiwit kan geen kwaad.