Bijna iedereen maakt deze fout: Zo moet je komkommers bewaren

Bewaar jij komkommers in de koelkast? Dat is wat de meeste mensen doen, maar toch is het niet de beste plaats. Dit is wat de wetenschap erover zegt.
Komkommers zijn fragiele vruchten die uit zo'n 93 procent water bestaan. Ze reageren zeer gevoelig op temperatuurschommelingen en vochtige omstandigheden. Daarom is het niet zo eenvoudig om ze op de juiste manier te bewaren.
Niet in de koelkast
Volgens het Cargo Handbook, de gids voor transport van goederen, krijgen komkommers onder de 10°C binnen twee tot drie dagen last van ernstige koudeschade. Ze kunnen waterige vlekken, inzakking of weefselbeschadiging vertonen.
De koelkast is dus geen goede optie om je komkommers te bewaren. Waar dan wél, is de vraag. Een koele plek in je keuken of berging is ideaal. Denk aan een kelderkast, een donkere hoek of een voorraadplank uit de zon. Daar blijven ze mooi stevig en behouden ze hun frisse smaak, tot wel 7 dagen lang.
Als je komkommers tóch in de koelkast wil leggen, doe dat dan in de groentelade. Dat is de minst koude plek van je koelkast. Ook belangrijk: hou ze weg van tomaten, appels en bananen. Die produceren ethyleengas, wat komkommers sneller doet verouderen.
Plastic verpakking
Als een komkommer in plastic is verpakt, laat hem dan in die verpakking zitten, raad het Nederlandse Voedingscentrum aan. Zo niet, dan kan je hem in keukenpapier wikkelen en in een een geperforeerde plastic zak steken.
"En hoe zit het met een aangesneden komkommer? Bewaar die in de koelkast, met het snijvlak op een schoteltje, in een afsluitbaar bakje of verpak het stuk komkommer in (herbruikbare) vershoudfolie om uitdrogen te voorkomen", klinkt het bij het Voedingscentrum.