Dit product is niet zo gezond als het lijkt
Probeer jij de hoeveelheid suiker die je eet te beperken? Dan zijn er heel wat alternatieven beschikbaar, maar hoe gezond zijn die eigenlijk?
Tegenwoordig lijken er steeds meer 'gezondere' alternatieven voor suiker op de markt te komen. Ze hebben exotische namen, mooie verpakkingen en beloven van alles: van een lagere impact op je bloedsuikerspiegel tot extra voedingsstoffen. Maar zijn ze echt zo gezond als ze lijken?
Producten zoals kokosbloemsuiker en agavesiroop worden vaak geprezen omdat ze een lagere glycemische index hebben dan gewone kristalsuiker. Daardoor zouden ze de bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen. Zeker voor mensen met diabetes klinkt dat als muziek in de oren, maar toch zijn deze hippe suikers geen wondermiddelen.
"Zulken suikers belasten en vervetten de lever enorm", waarschuwt Marthe Walvoort, adjunct-hoogleraar chemische glycobiologie van de Rijksuniversiteit Groningen, in Het Nieuwsblad. Onschuldig zijn ze dus allesbehalve.
Laat je met andere woorden niet misleiden door de marketing: ook 'gezonde' suikers blijven suikers, en overmatig gebruik kan nare gevolgen hebben. Of je nu kiest voor kristalsuiker of zijn trendy broertjes, matigen blijft de sleutel.