Expert waarschuwt voor wat veel mensen eten: “Kan leiden tot darmkanker”

Het is raadzaam om toch altijd te letten op wat je eet. Een expert waarschuwt dan ook.
Professor Harald Peeters, gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten in het AZ Sint-Lucas in Gent, trekt aan de alarmbel. In Het Nieuwsblad waarschuwt hij voor de gevaren van rood vlees, vooral in combinatie met ultrabewerkte voeding. De mogelijke risico’s zijn niet min en verdienen volgens hem meer aandacht.
“Onder invloed van mijn gezinsleden eet ik twee tot drie keer per week vegetarisch,” legt hij uit. “In mijn discipline is er veel te doen over rood vlees. Rood vlees en ultrabewerkte voeding kunnen leiden tot poliepen of darmkanker.” Professor Peeters benadrukt dat kleine veranderingen in het eetpatroon al een groot verschil kunnen maken.
Vooral mensen met een familiale geschiedenis van darmkanker moeten volgens hem extra waakzaam zijn. De risico’s verhogen aanzienlijk wanneer genetische aanleg en ongezonde eetgewoonten samenkomen. Regelmatige controle en bewuste voedingskeuzes zijn dan ook essentieel.
“Ik eet af en toe wel eens een steak, maar probeer toch rekening te houden met de risico’s,” zegt Peeters. “Als we thuis vlees eten, kiezen we voor een kwaliteitsvol stuk en niet voor vlees uit de supermarkt.”