Frieten worden flink wat duurder: "Ik hoop dat de mensen deze prijsstijging begrijpen"

door: STS
frieten
Afbeelding bron: Pixabay

Door de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan frituurolie. De prijzen swingen daardoor de pan uit, en dat zal de klant gaan voelen.

Frituuruitbaters moeten nu drie tot vier keer meer betalen voor frituurolie. Ze zullen dat onvermijdelijk gaan doorrekenen.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Ga jij nu minder naar de frituur gaan?"

"Zijn het geen duurdere patatjes, dan is er een tekort aan olie. Ben eens benieuwd of ze ook goedkoper zullen worden eens de olie weer op voorraad is", zegt Pascal.

"Alle excuses zijn goed om op te slaan. Maar de prijzen gaan wel nooit meer naar beneden", vreest Viviane.

"Ik hoop dat mensen deze prijsstijging begrijpen. Wij als frituristen kunnen niet anders. Het gaat er niet over dat we geen euro minder willen verdienen, want als we álles zouden doorrekenen dan komt niemand meer naar de frituur. Het is een kwestie van moeten, om niet met verlies te draaien. Onze vetten zijn verdubbeld in prijs en gas en elektriciteit zijn tegenwoordig voor veel frituren een maandelijkse kost van zo'n 1.500 euro", schrijft Yoni.

"Het zal nog gaan naar een weekje overslaan. De volgende stap zal zijn om proberen dezelfde producten te vinden in de groothandel, dezelfde sauzen. En dan misschien voorgoed thuis klaarmaken. Want het begint toch allemaal wel te duur te worden",  vindt Jean-Pierre.

"Alles wordt duurder, dus dat kan er nog wel bij zeker? Een halve euro meer of minder is toch niets voor al die rijke Belgen?", schrijft Willy.

"Bij Albert Heijn 1,49 euro voor 2,5 kg lekkere voorgebakken frieten. Wie wil nog naar een frituur", vraagt Paul zich af.

"Ik ga minder gaan en zelf frietjes maken. Alles is veel te duur geworden", vindt Michelle.

"Ik lust graag eens een bakje frieten van de frituur, die ga ik af en toe nog halen hoor. Het worden en zijn zware tijden. En wanneer gaat het stoppen? Als de oorlog stopt? Ik vrees ervoor. De prijzen zullen hoog blijven. Hopelijk worden essentiële producten geen luxekosten", zegt Conny.

"Ik ga een Airfryer kopen. Als ik naar de frituur wil, kom ik met 30 euro niet meer toe. En dan eten mijn kinderen nog maar elk een kleine friet en delen ze een bakje kipfingers", zegt Yente.

"Wij gingen al niet vaak. De kwaliteit is bedroevend voor de prijs die ze vragen. Allemaal diepvries", zegt Carlos.