Mensen eten minder vlees en vinden dit goedkoper alternatief

door: PMN
Vlees
Afbeelding bron: Pixabay

Een Nederlands onderzoek laat er geen twijfel meer over bestaan. Mensen eten steeds minder vlees.

Uit dat Nederlands onderzoek blijkt dat consumenten voor de helft van de vleesproducten vandaag een plantaardige vervanger kunnen vinden die even duur of zelfs goedkoper is. Dat staat te lezen bij ‘Gandola’.

Steeds meer mensen ruilen vlees in voor een vleesvervanger. Omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verkleinen of omdat ze gezonder willen eten. Voor velen is de hogere prijs daarbij een struikelblok.

Het onderzoek toont nu dat het prijsverschil tussen dierlijke producten en hun vegetarische alternatieven in vijf jaar tijd aanzienlijk kleiner geworden is. In 2019 waren vegetarische kippenblokjes nog 75 cent duurder dan dierlijke kip, vandaag bedraagt het verschil nauwelijks nog 13 cent.

Sojamelk en margarine zijn in alle onderzochte supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk, Plus) goedkoper te krijgen dan melk en koeboter. In 20% van de gevallen bleek een plantaardige versie al goedkoper dan de goedkoopste dierlijke versie.

Het aantal Belgen die minstens af toe vlees laten staan, is sinds 2016 bijna verdubbeld van 13 naar 28%. Gandola maakt wel de kanttekening dat het hier om een Nederlands onderzoek gaat en dat die markt op gebied van vleesvervangers verder staat dan de Belgische markt.