Nooit nog een droge cake: Hét bakgeheim voor de perfecte appelcake!

door: WVDS
appel cake
Afbeelding bron: Pixabay

Een traditionele appelcake is bij velen geliefd, maar hoe zorg je ervoor dat de cake niet te droog is? Een goede balans tussen de ingrediënten en de juiste baktijd zijn essentieel. Maar er zijn ook enkele geheime technieken die je kunt gebruiken. 

Recept voor een heerlijke appelcake

Ingrediënten:

- 200 gram bloem - 200 gram suiker - 4 appels- 3 eieren - 100 ml melk - 100 gram boter - 1 theelepel bakpoeder - Snufje zout
- 1 theelepel vanille-extract of 1 vanillestokje

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleedt een bakvorm met bakpapier.
2. Meng de bloem, suiker, melk, eieren, bakpoeder, zout en de vanille tot een glad beslag.
3. Smelt de boter en voeg deze toe aan het beslag. Roer goed door.
4. Schil de appels, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan het deeg. Roer tot de appelstukjes goed gemengd zijn met het beslag.
5. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake 45-50 minuten in de oven. Je kunt met een prikker testen of de cake klaar is. Als de prikker schoon uit de cake komt, is de cake klaar.
6. Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.

Het geheim van een sappige appelcake

Een veelvoorkomend probleem bij het bakken van cakes, is dat ze te droog worden. Dit kun je voorkomen door een aantal trucs toe te passen. De eerste is de juiste balans van de ingrediënten. In dit recept hebben we voor ieder 100 gram bloem een gelijke hoeveelheid vocht (100 ml melk en de eieren) gebruikt. Hierdoor blijft de cake sappig en smeuïg.

Een andere truc is om de cake niet te lang te bakken. hoe langer de cake bakt, hoe droger hij wordt. De baktijd kan variëren afhankelijk van de oven, dus houd de cake goed in de gaten en doe regelmatig de test met een prikker.

Ten slotte zit het geheim van een vochtige cake ook in de appels. Verzeker je ervan dat je sappige appels gebruikt, zoals Elstar of Jonagold. De sappige appels zorgen voor extra vocht in de cake wat resulteert in een vochtigere structuur.

Een overheerlijke appelcake maken is dus niet moeilijk, maar behoeft de juiste ingrediënten en technieken. Door deze handige baktips op te volgen, zorg je voor een cake die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook heerlijk sappig is! Geniet ervan!

Tags dessert