Stof in light-frisdranken "mogelijk kankerverwekkend": Hoeveel mag je ervan drinken?

door: STS
Coca-Cola Zero
Afbeelding bron: Pixabay

Er is geen prettig nieuws voor wie al eens graag Coca-Cola Zero of een andere frisdrank met de kunstmatige zoetstof aspartaam drinkt. Er is een mogelijk gezondheidsrisico.

De Wereldgezondheidsorganisatie nam aspartaam onder de loep. De conclusie van de onderzoeken luidt dat de zoetstof "mogelijk kankerverwekkend" is.

Aspartaam vinden we niet enkel terug in light-frisdranken, maar ook in voeding zoals ontbijtgranen, ijs of yoghurt en in producten als gelatine, kauwgom en tandpasta.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan aspartaam mogelijk tot kanker leiden, meer bepaald hepatocellulair carcinoom, een type leverkanker.

Er wordt op dit moment echter geen reden gezien om de maximale dagelijkse hoeveelheid aspartaam die een mens per dag mag innemen aan te passen. Die inname bedraagt 0 tot 40 mg per kilo lichaamsgewicht.

"Indien een blikje frisdrank 200 of 300 mg aspartaam bevat, zou een volwassene met een gewicht van 70 kg meer dan negen tot veertien blikjes per dag moeten drinken om een maximaal aanbevolen inname te overschrijden, wanneer er geen inname is via andere voedingsproducten", schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie.

De WHO zegt dat er meer onderzoek nodig is om de kennis over het mogelijke risico op kanker door aspartaam te verfijnen.