Voedselagentschap waarschuwt iedereen die gourmet eet met oudejaar of nieuwjaar

De feestdagen, daar hoort uiteraard ook lekker eten bij. Heel wat mensen kiezen traditiegetrouw voor gourmet op oudejaar of nieuwjaar.
Gourmet is gemakkelijk voor wie een feestje organiseert. Je hoeft immers bitter weinig voor te bereiden, staat geen uren in de keuken en kan veel bij de gasten blijven.
Het federale voedselagentschap FAVV waarschuwt voor enkele gevaren voor de gezondheid bij het eten van gourmet. Zo begin je altijd met een toestel waar geen etensresten meer aankleven.
“Rauwe voedingswaren zoals vlees en vis serveer je op aparte schotels”, klinkt het. “Vul het buffet regelmatig aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten. Zorg er tenslotte voor dat de schotels niet te dicht bij de warme plaat staan.”
Een gouden richtlijn is ook om verschillende vorken te gebruiken. “Tijdens het bakken gebruik je best een verschillende vork voor rauwe voedingswaren en voeding die al warm/klaar is. Rauwe voeding kunnen namelijk bacteriën bevatten.”
Deze bacteriën worden door de hitte van het bakken en grillen uitgeschakeld. Door dezelfde vork te gebruiken, of je rauw vlees en vis op het bord te leggen waarvan je ook eet, kunnen deze bacteriën zich overzetten naar de etenswaren die je niet meer op de grilplaat bakt.