Waarom het helemaal geen goed idee is om ‘s avonds chocolade te eten

‘s Avonds chocolade is geen goed idee. De reden? Chocolade bevat de nodige hoeveelheid cafeïne, met alle gevolgen van dien.
De Hoge Gezondheidsraad geeft de raad om dagelijks niet meer dan 5,7 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht te nuttigen. Voor iemand van 70 kilogram gaat het dus om 400 milligram per dag. Zwangere vrouwen, kinderen en tieners beperken zich zelfs beter maar tot de helft daarvan.
Teveel cafeïne zorgt voor rusteloosheid, slapeloosheid of een nerveus gevoel. En dat komt niet alleen door cafeïne in de koffie. Een kopje koffie telt al snel 60 tot 80 gram cafeïne, een groot blik Monster bijvoorbeeld 160 gram. De limiet bereik je dan ook heel snel.
Maar cafeïne zit niet enkel in de producten die we er meteen aan linken. Ook cacao bevat cafeïne. En precies daarom is chocolade ook een belangrijke bron van cafeïne en dus van minder goed tot niet slapen. “Bij pure chocolade gaat het om 7 milligram per 14 gram chocolade”, stelt diëtiste Sanne Mouha in Het Laatste Nieuws.
“’s Avonds nog chocolade eten, is dus niet het allerbeste plan in de wereld. Bij melkchocolade kom je bij 14 gram chocolade uit op 2 milligram cafeïne. Alleen witte chocolade bevat normaal gezien geen cafeïne.”