Wat veel mensen niet weten: Met deze kledij trek je juist muggen aan

door: WVDS
mug
Afbeelding bron: Pixabay

Muggen kunnen een groot ongemak veroorzaken, van jeukende beten tot het verspreiden van ziekten. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je muggen op afstand kunt houden en waar ze op af komen.

Eerst en vooral, wat trekt muggen aan? Verrassend genoeg worden muggen niet alleen aangetrokken door licht, zoals vaak wordt gedacht. Ook qua kleur hebben muggen blijkbaar een voorkeur. Ze worden aangetrokken door donkere kleuren, vooral zwart.

Wat is de wetenschap achter de vaststelling dat muggen afkomen op donkere kleuren van je kledij

Muggen zien de wereld anders dan mensen. Ze vertrouwen op verschillende zintuigen om hun prooi te lokaliseren, en een daarvan is hun gezichtsvermogen. Over het algemeen worden muggen aangetrokken door contrasten en kleuren in de omgeving.

Interessant genoeg hebben studies aangetoond dat muggen meer aangetrokken zijn tot donkere kleuren dan tot lichtere tinten. Het contrast dat donkere kleuren bieden met de meeste omgevingen, maakt ze blijkbaar aantrekkelijker voor deze vervelende insecten.

Nu vraag je je misschien af waarom dit zou moeten uitmaken voor een insect dat doorgaans 's nachts actief is, wanneer kleurperceptie grotendeels irrelevant wordt geacht. Het antwoord heeft te maken met hoe muggen kleuren waarnemen en hoe ze dit gebruiken om hun volgende maaltijd te vinden.

Net zoals andere insecten, kunnen muggen ultraviolet licht zien, een deel van het lichtspectrum dat voor mensen onzichtbaar is. Donkere kleuren absorberen meer licht, waardoor muggen mogelijk beter mensen in donkere kleding kunnen lokaliseren.

Opgemerkt moet worden dat kleur niet het enige is waar muggen op reageren. Ze worden ook aangetrokken door lichaamswarmte en de kooldioxide die we uitademen. Hierdoor kunnen muggen hun menselijke doelwit in feite 'ruiken' en 'zien'. Donkere kleuren nemen ook beter warmte op waardoor je nog eens extra aantrekkelijk wordt voor een mug. 

Dus, mocht je deze zomer willen genieten van een mugvrije picknick in het park, of een gezellige avond op een terrasje, dan kan het een goed idee zijn om kleding van lichte kleuren aan te trekken. Maar vergeet niet dat de beste bescherming tegen muggen nog steeds het gebruik van een goed insectenwerend middel is.

Tags muggen