Ze zijn er in overvloed en kunnen je tuin verwoesten: Hoe ga je best om met slakken in je tuin?

door: MRO
naaktslak, slak, natuur, tuin
Afbeelding bron: Pixabay

Met de overvloedige regenval hebben heel wat mensen bijzonder veel last van slakken in de tuin. Deze sluimerige diertjes kunnen heel wat schade aanrichten in je tuin. Hoe ga je er best mee om?

Als je een naaktslakkenprobleem negeert, kunnen ze in je tuin schade aanrichten aan je planten. Naaktslakken zijn plantenetende dieren. Ze hebben een voorkeur voor jonge, malse bladeren, maar ze eten eigenlijk alle plantenmateriaal. Dit betekent dat als je een overvloed aan naaktslakken hebt, ze je hele tuin kunnen verwoesten.

Bovendien kunnen ze ook plantenziekten overbrengen, op die manier is er risico op verdere schade aan je planten.  Dus hoe krijg je naaktslakken weg uit je tuin? Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken.

Je kan zorgen voor de natuurlijke vijanden van naaktslakken in je tuin. Deze kunnen variëren van vogels en egels tot bepaalde soorten insecten en wormen. Het kan nuttig zijn om een vogelhuisje of egelhuis in je tuin te plaatsen om deze dieren aan te trekken.

Slakken handmatig uit je tuin verwijderen

Je kan de naaktslakken ook handmatig uit je tuin verwijderen. Hoewel dit tijdrovend kan zijn, kan het zeer effectief zijn als je een kleine tuin hebt of als het probleem nog niet te groot is. Doe dit na een regenbui, raap ze op en doe ze in een bakje. Breng ze enkele tientallen meters verder, niet in de buurt van een tuin of plaats ze op een composthoop.

Je kan er ook altijd voor kiezen om slakkenwerende producten te gebruiken. Er zijn verschillende soorten producten verkrijgbaar. Het is wel belangrijk om te onthouden is dat naaktslakken een natuurlijk onderdeel zijn van het ecosysteem en dat ze niet volledig kunnen of moeten worden uitgeroeid. 

Tags slak tuin