Beveiligingsnachtmerrie: Zo simpel is het om de gezichtsherkenning van al deze telefoons te hacken

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Wees erg voorzichtig met de gezichtsherkenning op je telefoon. Die blijkt makkelijker te hacken dan gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse consumentenbond.

De Nederlandse Consumentenbond waarschuwt voor zwakke gezichtsherkenning op de goedkopere telefoontoestellen van Motorola, Nokia, OnePlus, OPPO en Xiaomi. Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan 40% van de geteste smartphones de gezichtsherkenning eenvoudig te omzeilen is door een afgedrukte pasfoto te plaatsen voor de camera. Modellen van Honor, Motorola, Nokia, OnePlus, OPPO, Xiaomi en een enkel Samsung-model behoren tot de kwetsbare toestellen. In tegenstelling tot deze toestellen hebben Apple iPhones en de meeste Samsung-smartphones de beveiligingstest doorstaan en zijn niet te misleiden met een foto.

Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar uit haar teleurstelling over het gebrek aan verbetering in de betrouwbaarheid van gezichtsherkenning door de jaren heen bij Nu.nl. De Consumentenbond pleit ervoor om zwakke gezichtsherkenning überhaupt niet aan te bieden, zelfs niet met een waarschuwing.

Dit probleem werd al vier jaar geleden door de Consumentenbond aan het licht gebracht, waarbij een vergelijkbaar percentage telefoons kwetsbaar bleek te zijn. Het advies van de Consumentenbond is om alternatieve beveiligingsmethoden, zoals pincode of vingerafdrukscanner, te gebruiken op goedkopere telefoons. Fabrikanten worden opgeroepen om de beveiliging van gezichtsherkenning te verbeteren zodat gebruikers kunnen vertrouwen op deze functie voor de bescherming van hun persoonlijke gegevens.