Stevige waarschuwing van Safeonweb: "Ze nemen vanop afstand controle over je toestel"

door: STS
Laptop Pexels
Afbeelding bron: pexels

Safeonweb waarschuwt voor software waarmee hackers de controle over te toestel kunnen overnemen.

"De afgelopen weken kregen wij verschillende meldingen van mensen die door hackers aangespoord werden om een programma te downloaden. Het gaat om zogenaamde Remote Desktop Software, waarmee iemand vanop afstand controle kan nemen over je computer."

"Deze nuttige software wordt jammer genoeg ook misbruikt door oplichters. Deze vorm van oplichting heet de Remote Access Scam."

Getuigenissen

Safeonweb verzamelde enkele getuigenissen van mensen die het slachtoffer werden van deze vorm van oplichting.

"Plotseling verscheen er een bericht op mijn computer waarin stond dat ik het slachtoffer was van een 'Trojaans paard' (een virus) en dat ik een nummer moest bellen voor hulp. De persoon die ik aan de lijn kreeg, nam controle over mijn computer nadat hij Anydesk installeerde. Mij werd gevraagd 359 euro te betalen voor de installatie van deze programma's en voor ondersteuning gedurende een jaar", zegt Anja.

'Deze middag kreeg ik een telefoon van iemand van de FOD die zeer betrouwbaar overkwam en die beweerde dat ik gehackt was en op een lijst stond van witwaspraktijken. Ik werd zogezegd doorverbonden met Europol en moest een hele reeks persoonlijke vragen beantwoorden. Ik moest Anydesk Remote Desktop installeren en openen. Dat vond ik verdacht en toen heb ik het gesprek afgebroken", zegt Jack.