Geen medelijden meer, vanaf 1 januari meteen een boete van 250 euro

door: BVDO
Politie - politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf 1 januari 2022 wordt een lik-op-stukbeleid ingevoerd tegen fietsdiefstallen. De politie zal vanaf dan iedere fietsdief die ze betrappen een lik-op-stukboete geven van 250 euro.

Fietsdiefstallen zorgen voor veel overlast en ergernis in ons land. Elke dag worden er naar schatting 230 fietsen gestolen. De diensten kunnen niet altijd optreden tegen deze vorm van criminaliteit omdat ze de handen vol hebben met zwaardere vormen van criminaliteit. Daarom wordt door justitie niet systematisch opgetreden tegen deze hinderlijke vorm van criminaliteit.

Hierdoor heerst een gevoel van straffeloosheid en kunnen daders te vaak hun gang gaan. Burgers doen soms geen aangifte omdat ze het gevoel hebben dat er geen gevolg aan gegeven wordt. Naar schatting wordt maar een derde van de fietsdiefstallen aangegeven of op jaarbasis ongeveer 30.000 processen-verbaal.

Minister Vincent Van Quickenborne wil een eind maken aan de straffeloosheid en een signaal geven dat ook 'kleine' criminaliteit zal worden aangepakt. Vanaf 1 januari 2022 wordt daarom een lik-op-stukbeleid ingevoerd. De politie zal vanaf dan iedere fietsdief die ze betrappen een lik-op-stukboete geven van 250 euro.

Naast de boete die wordt opgelegd door de politie dient de verdachte uiteraard de fiets terug te geven aan het slachtoffer. Indien er schade is aan de fiets of het slot dan moet deze eveneens vergoed worden.