Juwelier uit Oostakker is veroordeeld omdat hij een overvaller doodgeschoten heeft

door: PMN
Inbreker - gewapende overval - home invasion
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een juwelier uit Oostakker, bij Gent, is veroordeeld. Hij krijgt die veroordeling omdat hij vijf jaar geleden een overvaller heeft doodgeschoten.

De juwelier uit Oostakker is veroordeeld voor uitgelokte doodslag na het doodschieten van een overvaller vijf jaar geleden. De rechtbank erkende de emotionele toestand van de man, maar benadrukte dat hij niet zelf het recht in eigen handen mocht nemen. Dat laat VRTNWS weten.

De man krijgt een voorwaardelijke straf van 10 maanden en een boete. De overval vond plaats in juli 2018, waarbij de juwelier achter de overvallers aan ging en vier schoten loste, waarvan één fataal was. De rechtbank oordeelde dat hij opzettelijk de overvaller wilde doden maar dat zijn acties werden uitgelokt door het zware geweld voorafgaand aan de schietpartij.

De juwelier beweerde dat hij handelde onder onweerstaanbare dwang en zich weinig herinnerde van het incident, maar de rechtbank verwierp deze verdediging. Hoewel begrip werd getoond voor de omstandigheden van de juwelier, werd benadrukt dat dergelijke daden niet kunnen en er strikte wapenwetten zijn om zulke situaties te voorkomen.

De rechtbank legde een lagere straf op vanwege de lange duur van het onderzoek. De juwelier kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.