Lange wachtrij aan tankstations: Politie ontdekt dat er meer aan de hand is

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Een lange wachtrij aan bepaalde tankstations kende een opvallende reden. Via nieuwe eenmanszaken werden tankkaarten aangevraagd, maar de rekening werd nooit betaald.

"In 2023 heeft een tankkaartleverancier klacht neergelegd wegens oplichting en informaticabedrog. Een bedrijf uit Gent had meerdere tankkaarten aangevraagd en verkregen, maar de rekeningen werden niet betaald", legt de politie uit.

"Uit een eerste onderzoek bleek dat aan bepaalde tankstations een lange rij wagens aan dezelfde pomp stond aan te schuiven, waarbij steeds dezelfde tankkaart gebruikt werd en er een man zorgde voor het tanken van de wagens. In een aantal gevallen werden ook jerrycans in de koffer van de wagen gevuld. De organisatie liet vermoedelijk afnemers tanken aan goedkopere prijs."

"Verder onderzoek leerde dat de tankkaarten meestal elektronisch aangevraagd werden door nieuw opgerichte eenmanszaken. In de meeste gevallen stonden deze op naam van Bulgaarse onderdanen die in België ambtshalve geschrapt waren."

"De facturen werden niet voldaan en het bedrijfje werd opgedoekt. De organisatoren zouden Bulgaarse onderdanen gezocht hebben om deze eenmanszaken op te zetten en zouden op die manier telkens nieuwe tankkaarten hebben kunnen aanvragen."

Op 27 februari jongstleden voerde de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen zes huiszoekingen uit, één in Lochristi en in Gent, en twee in Zelzate en in Evergem. Vijf verdachten werden gearresteerd en verhoord, drie van hen zijn aangehouden.