Mysterie in zaak-Sven Pichal: "Er moet op die zitting iets gebeurd zijn"

door: STS
Sven Pichal
Afbeelding bron: Photonews

Dinsdag moest de kamer van inbeschuldigingstelling beslissen of Sven Pichal al dan niet langer aangehouden zou blijven. Maar plots kwam het verrassende nieuws dat zijn advocaten zélf om uitstel vroegen.

Daardoor blijft de radiomaker, die aangehouden werd voor het bezit en het verspreiden van beelden van kindermisbruik, nog een week langer in de cel.

"Na een klein uur, ik denk zo'n veertig minuten, stonden de advocaten plots buiten en spraken ze van een schorsing, om te kunnen overleggen met Sven Pichal. Ze hadden dan uitstel gevraagd en hebben dat ook gekregen", zei gerechtsjournaliste Fatma Taspinar in 'Terzake'.

"De advocaten zeiden dat er zich een uitzonderlijke omstandigheid had voorgedaan - en dat moet eerst uitgeklaard worden."

"Wat kan dat zijn? Daar wordt geen enkel antwoord op gegeven door de advocaten zelf. Maar mijn vermoeden is - omdat het zo laat tijdens de zitting is gebeurd - dat er óp die zitting iets gebeurd moet zijn, iets procedureel. Dat kan bijna niet anders, want normaal gezien wordt uitstel aan het begin van een zitting gevraagd."

"Het is natuurlijk gissen, maar het kan gaan om nieuwe elementen die opduiken in het gerechtelijk onderzoek, of fouten die zijn gemaakt, het kan van alles zijn. Maar het was blijkbaar zo heikel dat de advocaten zelf om uitstel hebben moeten vragen."

"Dat Pichal nu een week langer in de cel moet blijven, kan strategische belangen hebben. Bijvoorbeeld dat hij nu een week langer vastzit, maar dan niet meer een volledige maand. Want er ging beslist worden over de volledige maand, indien hij opgesloten zou blijven."

"Maar het kan ook te maken hebben met het feit dat ze nog een instelling aan het zoeken zijn waar Pichal zou kunnen worden opgevangen, wat gebruikt zou kunnen worden als extra argument om hem vrij te laten onder voorwaarden."

"Wellicht heeft het met belangrijke procedurele redenen te maken, die maken dat er de noodzaak is om dat nu eerst allemaal uit te klaren voor er weer een zitting is."