Opnieuw onbegrip over justitie: Zo kom je er met een veel goedkopere boete van af

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Opmerkelijk nieuws over wie voor alcohol achter het stuur betrapt wordt. Voor de rechtbank kom je er goedkoper van af dan met een minnelijke schikking.

Een minnelijke schikking voor alcohol achter het stuur is meestal honderden euro’s duurder dan dat je voor een politierechtbank moet verschijnen. Dat heeft advocatenkantoor Intolaw opgemaakt uit duizenden gevallen en wordt door HLN bekendgemaakt.

Intolaw maakte een model op basis van duizenden vonnissen van de voorbije jaren op. Wie betrapt wordt tussen 1,2 en 1,5 promille krijgt een minnelijke schikking van 1.600 euro voorgeschoteld. Betaal je die niet, dan kom je voor de politierechtbank.

En daar kom je er meestal goedkoper van af. De effectieve boete die je dan krijgt, is in Antwerpen en Gent rond de 900 euro, of 700 euro goedkoper. Wat er wel gebeurt, is dat je een vermelding krijgt in het strafregister, wat met een minnelijke schikking niet gebeurt. De politierechter legt meestal ook een rijverbod van gemiddeld 20 dagen op. Bovendien betaal je ook nog om en bij de 300 euro gerechtskosten.

In Brussel ligt de boete met 600 euro nog lager dan in Vlaanderen, maar het rijverbod is er wel 60 dagen.