Pas op voor deze oplichting: "Wordt veelal via Facebook aangeboden en dan wordt het heel snel dringend en dwingend"
Er komt steeds meer fraude voor op de markt van koten, en huren en verhuren. Christophe Van Bortel, cybersecurity-expert bij de federale politie, gaf op de radio meer uitleg.
"Het is zeer vergelijkbaar met alle andere oplichtingspraktijken die we online zien. Heel vaak komt het op hetzelfde neer", zei Van Bortel in het Radio2-programma 'WinWin'.
"In dit geval zien we een groot tekort in het aanbod van koten. Mensen gaan op zoek, dat loopt heel moeilijk, ze worden wanhopig en krijgen een aantal aanbiedingen voorgeschoteld, veelal via Facebook."
"Die aanbiedingen zijn heel vaak te mooi om waar te zijn; net onder de prijs, heel mooi gelegen, ideaal. Wanneer men dan contact opneemt met de aanbieder, gaat men zien dat dit heel snel dringend en dwingend wordt: als je niet snel overgaat tot een reactie, als je niet snel betaalt, ben je het kwijt. Dan heb je geen kot meer."
Google Maps gebruiken
Om niet in de val van oplichters te trappen heeft Van Bortel enkele tips: "Je kan gaan kijken op Google Maps. Komt dat overeen met het adres? Klopt dat pand? Er gaan wellicht foto's worden aangeboden."
"Via images.google.com kan je een foto uploaden en kijken of die reeds gebruikt is geweest op het internet. Als je die dan ziet terugkeren bij andere advertenties, in een andere taal, of bijvoorbeeld bij hotels of Airbnb's, weet je dat het gaat om oplichting."
Betaal niet zomaar een voorschot of waarborg
Kristophe Thijs van CIB, de beroepsorganisatie van de Vlaamse vastgoedsector, gaf ook nog een tip: "Betaal nooit een voorschot, waarborg of een geldsom zonder dat je het kot in kwestie gezien hebt. Ook al wordt er gigantisch veel druk op je uitgeoefend. Geloof niet in sprookjes."