Politie heeft belangrijke waarschuwing voor alle Messenger-gebruikers

door: STS
Tablet - whatsapp - messenger
Afbeelding bron: Pixabay

De politie waarschuwt voor malware die circuleert op Messenger. "In een bericht zullen hackers je vragen op een link te klikken. Ga hier niet op in!"

"De laatste weken circuleert er malware in de vorm van een bericht dat je uitnodigt een dating- of pornosite te bezoeken. Als je op de link in het bericht klikt, installeer je een programma dat je persoonlijke gegevens zal stelen", meldt de politie.

"Bovendien zal het programma in jouw naam berichten versturen die dezelfde link bevatten als deze waarop je hebt geklikt. Zo kunnen hackers ook de gegevens van je vrienden stelen die net als jij op het bericht zijn ingegaan", merkt commissaris Olivier Bogaert op.

Video

"Een andere methode die gebruikt wordt, is dat ze je uitnodigen om een video te bekijken. Als je op de link klikt, verschijnt een Facebook-pagina waarop je moet inloggen. Zodoende deel je echter de gebruikersnaam en het wachtwoord van je profiel mee aan de hacker, die de inhoud naar je vrienden kan sturen."

"In hun berichten zullen hackers je vaak ongerust maken door te zeggen dat je in de video te zien bent. "Verrast zal je op de link klikken. Je hebt het al begrepen: het is zeer belangrijk nooit in te gaan op dergelijke berichten", waarschuwt de commissaris.

Beveilligen

"Komt het bericht van een vriend, bel hem dan op om hem te vragen of hij het echt heeft verstuurd. Een andere tip: beveilig je profiel. Als je de situatie die we deze week beschrijven al hebt meegemaakt, vragen we je het wachtwoord te wijzigen en de tweestapsverificatie te activeren die je vindt in de rubriek 'veiligheid' van je profielinstellingen."