Politie wil iedereen waarschuwen voor nieuw fenomeen: "Zo kan je vermijden dat je in de val trapt"

door: STS
politie
Afbeelding bron: Unsplash

De politie wil iedereen waarschuwen. "Momenteel circuleren er talrijke valse e-mails uit naam van de federale politie", klinkt het.

In een video op X, het vroegere Twitter, legt de politie uit waarop je kan letten als je een e-mail van de politie ontvangt. "Oplichters sturen valse mails in naam van de politie, maar gelukkig maken ze fouten", klinkt het.

Zo is een vervormd logo van de politie al een indicatie dat er iets niet klopt. Of er wordt een ander logo gebruikt, bijvoorbeeld van de Directie van de beveiliging.

In de mails duikt de naam Frédéric Van Leeuw op. "Dat is een procureur, en die schrijft niet in naam van de federale politie." Sommige fouten zijn heel duidelijk, zoals wanneer er over de Franse wet in plaats van de Belgische wet geschreven wordt.

"Je zal nooit via e-mail een verzoek tot betaling van een boete ontvangen"

Soms wordt hetgeen je in de mail zogezegd van beticht wordt, zoals kinderporno, exhibitionisme en pedofilie, in het rood gedrukt. Ook dat is een teken aan de wand. Verder wordt er vaak druk uitgeoefend, door bijvoorbeeld te schrijven dat je maar 72 uur tijd hebt om te reageren.

Er wordt ook gedreigd dat alles zal doorgespeeld worden naar de media. "Maar een gerechtelijk dossier mag niet naar de media worden doorgestuurd", benadrukt de politie. "En je zal nooit via e-mail een verzoek tot betaling van een boete ontvangen."

Deze en andere zaken om op te letten, kan je bekijken in onderstaande video van de politie.