Sven Pichal deze week uit de cel? "Bij enkelband kan hij zelfs geen internetverbod krijgen"

door: STS
Sven Pichal
Afbeelding bron: Photonews

Komende week zal duidelijk worden of Sven Pichal al dan niet langer opgesloten blijft. Hij werd in augustus aangehouden op verdenking van het bezit en verspreiden van beelden van kindermisbruik.

Afgelopen week moest Pichal voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen. Maar zijn advocaten vroegen - en kregen - een week uitstel. Er moest eerst iets uitgeklaard worden, wellicht iets procedureels.

Deze week zal Pichal opnieuw naar de kamer van inbeschuldigingstelling gebracht worden. "Dan ligt alles opnieuw op tafel. Dan kan het parket trouwens ook niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak", zei gerechtsjournaliste Fatma Taspinar in 'Terzake'.

"Dan kan hij bijvoorbeeld vrijgelaten worden onder voorwaarden. Het zou maar een vrijlating met heel veel strenge voorwaarden zijn."

"Hij zou naar huis kunnen. Er zal wellicht een contactverbod met de verdachten worden opgelegd. Er kan hem ook een internetverbod worden opgelegd. Nu is de vraag: hoe ga je zoiets controleren? Dat is zeer moeilijk."

"Maar bij elektronisch toezicht, dus als hij de gevangenis mag verlaten met een enkelband, dan is er een soort lacune. Blijkbaar kan je geen algemeen internetverbod opleggen wanneer iemand een enkelband krijgt, dat staat blijkbaar niet aangegeven in de wet."

"Dan kan je enkel een verbod opleggen om via het internet te communiceren met specifieke personen, die vernoemd moeten worden."