Vader betaalt 35.000 euro aan ‘zijn zoon’, maar dat blijkt oplichting via WhatsApp

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

De Politiezone Westkust kreeg reeds enkele aangiftes van slachtoffers binnen die werden opgelicht via WhatsApp. Zij willen iedereen waarschuwen en tips geven om deze oplichtingspraktijk ter herkennen.

“Het gaat hier telkens om ‘familielid-in-nood’-fraude. De fraudeurs doen zich voor als een familielid die net een nieuw gsm-nummer heeft en vervolgens vragen ze om geld over te maken. De slachtoffers verloren een grote som geld”, vertelt Ine Deburchgraeve, Communicatieverantwoordelijke Politiezone Westkust, aan Redactie24.

De vraag leek niet verdacht, veel communicatie over WhatsApp

In het ene geval ging het om een vader die via WhatsApp een vraag kreeg van zijn zoon om 35.000 euro over te maken. Zijn zoon woont in het buitenland en is een eigen zaak aan het opstarten. Zij communiceren sowieso veel over WhatsApp, dus de vraag leek hem niet verdacht. Achteraf werd duidelijk dat zijn zoon hem die vraag helemaal niet gesteld had, maar het de man had het geld intussen wel overgeschreven.

Oma wil kleindochter met beste bedoeling helpen

In een andere aangifte vertelde een oma dat ze van haar kleindochter een WhatsApp bericht had ontvangen met de vraag om geld te storten. De oma ging ervan uit dat haar kleindochter graag enkele spullen wilde aankopen waarover ze al eens hadden gesproken. 

Met goede bedoelingen stortte zij 4.700 euro. Achteraf is uitgekomen dat de ouders die spullen al voor hun dochter gekocht hadden en dat de oma opgelicht was.

“In beide oplichtingszaken gaf de oplichter aan dat hij een nieuw telefoonnummer had omdat zijn gsm in de wasmachine was terechtgekomen doordat die nog in een broek was blijven zitten”, zegt Ine Deburchgraeve.

Scherm sociale media zo veel mogelijk af

“De oplichters zijn heel slim aan het worden en halen hun achtergrondinformatie uit sociale media. Op die manier komen ze betrouwbaar over. Wij raden daarom mensen aan om hun profiel privé te zetten zodat alleen familie en vrienden persoonlijke informatie kunnen bekijken.”

Enkele tips om WhatsApp-fraude te herkennen

  • Vertrouw geen ‘bekende’ met een ‘onbekend’ nummer. 
  • De fraudeurs gebruiken een profielfoto van jouw familielid, vriend(in) voor hun communicatie zodat ze je vertrouwen kunnen wekken.
  • Gaat het om een geldkwestie en heeft het haast, dan moet er al een alarmbelletje gaan rinkelen.
  • Bel eens naar het nummer waarmee de communicatie gebeurt. Als je enkel ‘ruis’ hoort, dan klopt er iets niet. 
  • Je kan ook bellen naar het nummer waarmee de persoon in kwestie reeds in je adresboek staat om het verhaal van de boodschap na te controleren.
  • Zoek het ‘nieuwe nummer’ online op via een zoekmachine. Het zou kunnen dat het nummer al bekend staat als frauduleus.
  • Stel persoonlijke vragen waar een oplichter online niks over kan vinden. Bijvoorbeeld hoe je huisdier heet, welke auto je hebt, .... Een oplichter zal hier immers het antwoord niet op weten.