Wees erg aandacht want oplichters hebben opvallende manier bedacht om met je geld aan de haal te gaan: Steeds meer slachtoffers

door: PMN
Bejaard - pensioen - geld
Afbeelding bron: Shutterstock/Matej Kastelic

Er komen steeds meer meldingen van mensen die hun geld kwijt zijn nadat ze contact gehad hebben met oplichters. De FSMA, die toezicht houdt op de financiële sector, waarschuwt iedereen.

De oplichters gaan sinds 2021 steeds op dezelfde manier te werk. Ze maken steeds meer slachtoffers.

De oplichters doen zich voor als een bekende bank. Telefonisch of via e-mail nemen ze contact op met hun slachtoffer. Soms nadat ze een online formulier invulden dat ze via sociale media, reclamecampagnes of gesponsorde advertenties zagen.

De oplichters stellen hun slachtoffers een spaarformule met een hogere rente voor dan op de markt. Dat meldt het persbureau Belga.

Ze garanderen meestal ook nog eens een kapitaalwaarborg. Mooie woorden maar in de praktijk is het resultaat steeds hetzelfde: de gedupeerden zien hun geld nooit terug.

Om hun geloofwaardigheid kracht bij te zetten gebruiken de oplichters, zonder toestemming, de naam van een bekende bank. Zo kreeg de FSMA meldingen van oplichters die zich voorstelden als de Luxemburgse BNP Paribas (via e-mailadressen die eindigen op @bglgestionprivee.com), Triodos (via e-mailadressen die eindigen op @triodos-europe.com en @triodos-finance.com) of Bunq (via e-mailadressen die eindigen op @epargnebunq.com). 

Ook Fineco, Revolut en London Stock Exchange werden gebruikt om consumenten te misleiden, en mogelijk nog andere financiële instellingen.

Tags oplichters