Zullen de minderjarige moordverdachten als volwassenen berecht worden? Professor geeft opmerkelijk advies

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Vrijdag moeten de drie minderjarige verdachten die opgepakt werden na de moord in Beveren opnieuw voor de jeugdrechter verschijnen. De vraag is of ze als minderjarigen berecht zullen worden, of dat ze uit handen worden gegeven en als volwassenen berecht zullen worden. Volgens een professor Jeugdcriminologie is dat laatste een slecht idee, met negatieve gevolgen.

"Het berechten en bestraffen van minderjarigen als volwassenen heeft geen positief effect op hun toekomst", stelde Yana Jaspers, professor Jeugdcriminologie aan de VUB, op Eén.

"Het is net wanneer ze reeds op heel jonge leeftijd langdurig in detentie terechtkomen dat dit een enorme impact heeft op hun verdere traject, op hun ontwikkeling."

"Want als deze jongeren dan inderdaad langdurig worden opgesloten, zijn ze uiteindelijk nog maar 40 jaar wanneer ze vrijkomen. En dan hebben ze eigenlijk al een heel groot stuk van hun ontwikkeling in detentie meegemaakt, en dat heeft meestal geen positieve gevolgen eens ze buiten komen. Waardoor ze redelijk snel weer instromen in het justitieel systeem."