Federaal minister trekt aan de alarmbel: "Alle signalen staan op rood!"

door: MRO
hitte hittegolf zomer warmte temperatuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Federaal minister van Klimaat, Zakia Khattabi (Ecolo) beklemtoont dat de extreme temperaturen een duidelijk signaal zijn van de klimaatopwarming. "Alles signalen staan op rood", klinkt het.

Al enkele dagen worden extreme temperaturen gemeten in Noord-Amerika, Azië, Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied. Minister Zakia Khattabi, herinnert ons eraan dat deze hittegolven niet zonder gevolgen zijn voor de planeet en de levende wezens die er wonen, en dat de situatie bijzonder ernstig is.

"Alle signalen staan op rood, het huis staat in brand en niemand kan de realiteit van de klimaatverandering nog in twijfel trekken. We zien het aan de branden in Griekenland, Zwitserland, de Verenigde Staten en Canada, waar dit jaar al meer dan tien miljoen hectare in rook is opgegaan."

Code rood in Spanje en Italië

"We zien het ook in de vele regio's in Spanje en Italië waar code rood van kracht is vanwege het extreme gevaar van deze hoge temperaturen, vooral voor de gezondheid, enzovoort. Het beperken van de opwarming van de aarde is niet langer enkel van vitaal belang voor toekomstige generaties, het is van vitaal belang voor ieder van ons vandaag", zegt Zakia Khattabi.

Ze blikt vooruit op de klimaatconferentie dit najaar. "COP28 begint over een paar maanden. Deze conferentie zal cruciaal zijn, halverwege 2015, wanneer het Akkoord van Parijs is overeengekomen, en 2030. Ik zal er zoals altijd bij zijn om in naam van België aan te dringen op ambitie!"

Opwarming van de aarde beperken

"Ik ben diep overtuigd van de noodzaak van deze internationale onderhandelingen: multilateralisme is essentieel als we een wereldwijd antwoord willen bieden op de klimaatverandering, het is niet alleen de uitdaging van deze eeuw, maar dit decennium. We moeten er absoluut voor zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5°C".