Meer hittegolven op komst: "De situatie is ernstig en we gaan het vaker meemaken"

door: STS
zon hittegolf
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Zuid-Europese landen kreunen onder de hitte. Voor toeristen is het vaak zelfs te warm om hun hotel te verlaten en plaatsen te bezoeken.

Temperaturen tot boven de 40 graden worden er momenteel gemeten in verschillende landen. Op het eiland Sardinië zal het kwik volgende week zelfs tot 45 graden stijgen.

"De situatie is toch wel ernstig, maar ook niet geheel onverwacht", zei Niels Souverijns, klimatoloog en onderzoeker aan het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in 'Terzake'.

"Door de klimaatopwarming gebeuren die extreme weersituaties nu eenmaal steeds vaker en vaker. We zitten ook met het natuurverschijnsel El Niño, dat er op natuurlijke wijze voor zorgt dat het nog wat warmer wordt. De combinatie van die twee zaken zorgt ervoor dat die extreme situaties meer kunnen voorkomen."

Niet alleen rond de Middellandse Zee is het extreem heet, ook in Amerika en China is dat het geval. "Het heeft ermee te maken dat de straalstroom zich heel raar gedraagt de laatste tijd."

Hittegolven duren nu langer

"Dat is ook iets wat we verwachten bij klimaatopwarming. Door de klimaatopwarming gaat de straalstroom minder snel bewegen, meer kronkelen en rare patronen vormen, die ook langer aanhouden."

"Vroeger duurde een hittegolf een week, maar net omdat die straalstroom zo geblokkeerd ligt door de klimaatopwarming, duren de hittegolven veel langer. En dat heeft een grotere impact op de mensen die in die gebieden wonen."

Volgend jaar opnieuw deze hitte

En er komt nog meer. "El Niño is nog maar pas begonnen. We zitten nog maar aan het begin van de zomer, er kunnen nog hittegolven plaatsvinden. En indien El Niño zich volgend jaar gaat doorzetten, kunnen we dan hetzelfde verwachten."