Jill Peeters in alle staten: "Onrustwekkend, dan wordt het echt problematisch"

door: STS
Jill Peeters
Afbeelding bron: Photonews

Jill Peeters staat versteld van de nieuwste weerstatistieken. Januari was wereldwijd de warmste januarimaand sinds het begin van de metingen. Het was bovendien de achtste maand op rij dat het temperatuurrecord gebroken werd.

"Dat het nog nooit zo warm geweest is op aarde, niet alleen de voorbije maand, maar de voorbije acht maanden, dat is natuurlijk ongezien. Alle records zijn gewoon verpulverd. Dat is onrustwekkend", zei Jill Peeters op VTM.

"De klimaatwetenschappers hadden het ook wel voorzien, dat we een echt warme periode gingen doorgaan. Enerzijds hebben we te maken met de continue klimaatverstoring, maar daar kwam het El Niño-effect bovenop. En dat is iets cyclisch, iets dat maar om de zoveel jaar terugkomt. En dat altijd gekend staat als een opwarmend extra effect."

Januari 2024 was gemiddeld 1,6 graden warmer dan de gemiddelde januaritemperatuur voor 1900. We zaten in het jaar 2023 gemiddeld ook voor het eerst anderhalve graad boven de gemiddelde temperatuur tijdens de pre-industriële periode.

"Die anderhalve graad is een bekende grens, omdat die terugkomt in het klimaatverdrag van Parijs", zegt Peeters. "Toen hebben bijna 200 landen gezegd: we moeten zorgen dat de aarde niet met meer dan anderhalve graad opwarmt. En daar zitten we nu al boven."

"Nu, dit was maar één jaar. Het wordt echt problematisch als dat zich jaar na jaar voordoet. Dus we moeten er nu alles aan doen om dat te voorkomen. Daarvoor hebben we hier en nu grote klimaatacties nodig."