Wen er maar aan, zegt Frank Deboosere: "Zo gaan de zomers en winters er steeds meer uitzien"

door: STS
Frank Deboosere
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig VRT-weerman Frank Deboosere is niet zo verbaasd over de grote hoeveelheid neerslag die er de voorbije weken viel. "Een gevolg van de klimaatopwarming", zegt hij.

"Gemiddeld gesproken: als het warmer wordt op de wereld, zorgt dat voor meer neerslag. Het is eenvoudig: hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe meer waterdamp die kan bevatten", zei Frank Deboosere in een podcast van Het Nieuwsblad.

"Waterdamp is een gas. In één kilogram lucht van 5 graden kan er maximaal 5,7 gram waterdamp zitten. Maar als die lucht 25 graden warm is, kan er in één kilogram lucht tot 20 gram waterdamp zitten. Bijna vier keer zoveel dus."

"Er kan dus meer water in een grote wolk zitten. De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, sinds 1850 is er 1,1 à 1,2 graden bij gekomen. En waarschijnlijk gaan we in 2023 al naar 1,5 graden."

"Dan ligt het klimaatakkoord van Parijs van 2018 al aan diggelen nog voor we goed en wel begonnen zijn met klimaatproblemen te counteren. In feite worden we koudweg - of eerder 'warmweg' - in snelheid gepakt."

"De toename in waterdamp is 7% per graad. Als het water dan condenseert, zal de hoeveelheid neerslag dan ook gemiddeld met 7% per graad toenemen. Maar dat is een gemiddelde. Het blijkt dat vooral de zomerse buien extremer worden. Dat wordt dan wel afgewisseld met langere droge perioden."

"Dat lijkt een contradictie. Mensen zeggen mij: 'Wat gaat het nu zijn? Het wordt droger, het wordt natter, allez jong, kies eens, wat wordt het?' Wel: in de winter wordt het gemiddeld gesproken natter. En we hebben drogere zomers, maar als het regent, dan regent het feller."

"We zien dat heel duidelijk. Sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel, in 1833, is de winterneerslag nu al met 31% toegenomen."