Door de hitte vreest men in Destelbergen voor bacterie die dodelijk is voor dieren maar ook gevaarlijk kan zijn voor de mens

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Destelbergen
In Destelbergen is men er echt niet gerust in. De gemeentelijke diensten van de Oost-Vlaamse gemeente Destelbergen onderzoeken of er botulisme is uitgebroken op het Damvalleimeer.

De voorbije dagen merkten wandelaars meerdere zieke of dode watervogels aan in het Damvalleimeer. Door de warme temperaturen warmt ook het water van het meer fel op. Er werd eerder al een recreatieverbod uitgevaardigd als gevolg van de besmetting van het water met cyanobacterie. 

Niet alleen die bacterie kan problemen veroorzaken. Door het warme weer neemt ook de kans op botulisme toe. Het water stijgt naar temperaturen van 20 graden en meer, waardoor de bacterie actief wordt, schrijft VRTNWS. Botulisme is een ziekte die voorkomt bij vissen en watervogels en die veroorzaakt wordt door de botulismebacterie die leeft in warm water met een tekort aan zuurstof. Het gif van de bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels.

De bacterie kan in een vergevorderd stadium ook gevaarlijk zijn voor de mens. De gemeentediensten van Destelbergen gaan zoveel mogelijk zieke en dode dieren verwijderen van het meer. Zieke dieren zullen verder worden onderzocht om vast te stellen of er effectief sprake is van botulisme.