Na sterfgeval: Hoe veilig is eten inmaken? Antwoord is niet geruststellend

door: STS
Ingemaakte voeding - bokaal
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Hoe veilig is het om zelf eten in te maken? In Frankrijk overleed een vrouw nadat ze op restaurant huisbereide geconserveerde sardines at en botulisme opliep.

"Het inmaken van voedingsmiddelen houdt zeker risico’s in", vertelde Hélène Bonte, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) aan Radio 2.

"Ingemaakt voedsel uit de winkel is veilig dankzij de hittebehandeling. Maar het is zeer moeilijk om diezelfde omstandigheden thuis te bereiken."

De vrouw die in Frankrijk de ingemaakte sardines at, stierf aan botulisme. "Die bacterie houdt van een omgeving waar heel weinig of geen zuurstof aanwezig is, zoals een bokaal met ingemaakte groenten."

"Als de zuurtegraad optimaal is, dan heeft de bacterie vrij spel om te groeien. Bij het inmaken van je voeding moet je die optimale omstandigheden net gaan vermijden."

"Zuren (zoals azijn of citroensap) en wijn kunnen helpen om de zuurtegraad te verhogen. Ook een lage bewaartemperatuur of een verhoogde toevoeging van zout verhogen de veiligheid."