Professor Willems (KU Leuven) vreest voor gebrek aan water: “Een zomer als deze gaat meer en meer gebeuren”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Met leidingwater de gazon besproeien of nog snel de auto wassen, professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven) ziet het liever niet gebeuren. Hij waarschuwt voor waterverspilling.

Sinds het begin van de metingen is het nog nooit zo droog geweest begin augustus. Het is momenteel zeer uitzonderlijk. “Maar dat blijft niet zo”, reageert professor Willems in Het Nieuwsblad. “De gemiddelde neerslag in de zomer zal de komende decennia halveren.”

We gaan dus moeten leren leven met de droogtes. Daarom pleit hij voor een beter watergebruik. “We denken dat er genoeg water is, maar dat is niet zo. Wij zijn kwetsbaar en niet goed voorbereid”, zegt de professor.

Over de waterschaarste in ons land bestaat er maar weinig onderzoek. Vlaanderen heeft slechts 1.500 kubieke meter water per persoon per jaar beschikbaar. Dat is laag: vanaf 1.000 is het kritiek. Ter vergelijking: Nederland heeft 5.500 kubieke meter beschikbaar, Noor­wegen zelfs 83.000. “Eigenlijk moet het altijd code geel zijn, waar we ons nu ook in bevinden, de waakzaamheidsfase om minder leidingwater te gebruiken.”

WATERGEBRUIK
Maar de praktijk leert ons heel wat anders. “Tuinslangen met zuiver drinkwater liggen op het gazon, we begieten onze planten met leidingwater en wassen onze auto ermee. Dat hoort echt niet”, vindt Willems. Belgen gebruiken gemiddeld 114 liter water per dag, waarvan 100 liter leidingwater. Dat is veel te veel. “We hebben 40 liter leiding­water per dag nodig, de rest kunnen we elders halen.”

“Prognoses stellen wel dat de neerslag in de zomer zal halveren, maar in de winter juist tot 30 procent zal toe­nemen. Daar moeten we iets mee doen.”