KMI doet verontrustende vaststelling: ‘Dat is een groot probleem in het hele land’

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
We zijn vandaag aan een nieuwe maand begonnen. Bij het KMI een goed moment om de balans van de voorbije maand oktober op te maken. En ze doen een verontrustende vaststelling.

Het KMI stelde vast dat er de voorbije maand veel lentedagen waren. Een lentedag is voor de weerdienst een dag waarop de maximumtemperatuur boven 20 graden uitkomt. Bij een zomerdag gaat het kwik boven 25 graden. Oktober telt gemiddeld 2,4 lentedagen en amper 0,1 zomerdagen, vernam Het Laatste Nieuws.

Het toont aan hoe uitzonderlijk vorige maand was. We hebben 11 lentedagen gehad en 2 zomermaanden. In de periode 1901-2018 waren er enkel in oktober 1921 meer lentedagen: toen telde het KMI er 15. De twee zomerdagen zijn ook geen record. In oktober 2011 waren er drie.

UITZONDERLIJK ZONNIG
Verder was het vorige maand uitzonderlijk zonnig (177 uur en 37 minuten) en viel er zeer abnormaal weinig neerslag: 48,3 mm in Ukkel, tegen 74,5 mm normaal. Dat gebeurde bovendien in slechts 10 dagen, waar dat normaal 16,6 dagen is. 

Er is ook veel te weinig regen gevallen en dat is wel verontrustend, aangezien we al een groot tekort hebben van de droge zomer. Ze fluctueerden van ongeveer 30 procent van de normale waarden in Belgisch Lotharingen tot ongeveer 75 procent van de normale hoeveelheden aan de kust.

Tags kmi