VTM

Makers van Familie gaan er niet mee akkoord: “Dat is onze creatieve vrijheid en die geven we niet op”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Het Vlaamse Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) is niet te spreken over de huidige gang van zaken in Familie en Thuis. Ze vinden dat er veel te veel alcohol geserveerd wordt en dat geeft een fout signaal.

“Twee jaar geleden heeft ons team gedurende enkele weken alle afleveringen van ‘Thuis’ en ‘ Familie’ bestudeerd en daaruit bleek dat de personages opvallend meer alcohol drinken dan de gewone Vlaming”, concludeert VAD-directrice Marijs Geirnaert in Dag Allemaal. 

Het baart hen zorgen. “Dat is een verontrustwekkend resultaat. Je zult maar een (ex-)drankverslaafde leven. Die mensen worden al overal met alcohol geconfronteerd en dan zetten ze hun televisie aan en zien ze anderen alcohol drinken. In de Vlaamse soaps kwam in 22 procent van de scènes alcohol aan bod: iemand dronk, er werd over drank gepraat of er kwamen flessen of glazen in beeld. Vier keer per aflevering werd er over alcohol gesproken en in de helft van alle afleveringen werd effectief alcohol gedronken in de Frens of de Jan & Alleman.”

“Zo wordt drinken nog meer genormaliseerd. Door te pas en te onpas een glas te schenken, creëer je het idee dat het oké is om regelmatig alcohol te drinken. Het potentiële gevaar van alcohol wordt op die manier geminimaliseerd. We hebben de makers daar al over aangesproken, maar zijn dat het tot hun creatieve vrijheid behoort, en dat ze die niet willen opgeven.”

Tags familie vtm